keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Mikä sust sit oikein tulee?

Niin. Tuota on kysytty minulta ainakin sata kertaa, kun olen kertonut, että opiskelen matkailualaa. Siispä voisinkin tänään valottaa vähän tätä auvoista ammattialaa.



Missä opiskella?


- Matkailualaa voi opiskella ammatillisissa oppilaitoksissa matkailuvirkailijoiksi tai ohjelmapalveluiden tuottajiksi, ammattikorkeakoulussa restonomeiksi ja yliopistossa tutkijaksi tai opettajaksi. Kansanopistoista saattaa löytyä lisäksi jotain matkaopas-linjoja ja muuta.

Miten päädyin opiskelemaan matkailualaa ja miksi?

- Pidin lukion jälkeen kaksi välivuotta työskennellen ravintola-alalla duunarina. Opiskelin itsenäistymistä ja elämän perusasioita elämänkoulussa. Viime keväänä kuitenkin tuli jollain tavalla mitta täyteen, ja halusin aloittaa syksyllä jonkun koulun, jotta pääsisin taas elämässä eteenpäin. Sain kaveriltani tietoa matkailualasta ja innostuin heti. Hain sitten yhteishaussa ja pääsin sisään. Aloitin opiskelun viime syksynä YO-pohjaisena Turun Ammatti-instituutin matkailun myynnin -ja tietopalveluiden koulutusohjelmassa kolmesta syystä: 1. tietysti koska ala kiinnosti 2. koska restonomi-linjalle ei ole täällä Turussa keskinkertaisilla lukiopapereilla mitään asiaan edes pääsykokeisiin enkä halunnut muuttaa mihinkään muualle ja 3. tulin ajatelleeksi, että sitä parempi ammattilainen musta tulee, mitä enemmän on pohjakoulutusta. Olin oikeassa. Enää en hyppäisi suoraan restonomi-opintoihin, joissa opiskellaan käytännössä tämän alan esimieheksi. Onko sellainen hyvä esimies, joka ei osaa ammatin perusteita?

Mitä siellä koulussa tehdään?

- Opiskellaan matkailuaineita monipuolisesti, täydennetään kieltenopintoja (suomi, ruotsi, englanti, venäjä pakollisina) ja hankitaan ammatillista osaamista mm. meidän ammatissa tarvittavasta matikasta ja tietotekniikan taidoista. Matkailuaineita on esimerkiksi lentoliikenteen teoria, laivaliikenteen teoria, matkailumaantiede, kohdetuntemus, kulttuurituntemus, matkailun asiakaspalvelu, matkatoimiston työtehtävät, paikkakunnan aluetuntemus, varausjärjestelmien käyttö jne jne. Paketti on todella monipuolinen ja takaa loistavan ammattitaidon yhdistettynä oikeaasn asenteeseen. Lisäksi tehdään opintomatkoja (ollaan oltu mm. Helsingin Matkamessuilla, Piknik-risteilyllä, tutustumassa Helsinki-Vantaan ammattilaispuolelle, ja tehty kiertoajelua ja muuta myös Helsingissä koulun puolesta) ja opintokäyntejä paikallisiin yrityksiin.

Työharjoittelut?

- Tämän kaksivuotisen opinahjon aikana meillä on työharjoitteluita 4 + 9 + 9 viikkoa. Eka neljän viikon harjoittelu suoritettiin hotellissa ja pitkät jakso oman valinnan mukaan matkailualan yrityksissä, kuten laivayhtiöissä, lentoasemilla, matkatoimistoissa, turisti-infossa, matkaoppaana, hotellin respassa, museossa jne. Itse menen suorittamaan ensimmäisen pitkän harjoitteluni Viking Linen terminaaliin. Toisen vuoden harjoittelun aion suorittaa ulkomailla. Valmistuttuamme me työllistytään tietysti saman repertuaalin yrityksissä.



Mikä se YO-pohjainen sitten on?

- YO-pohjainen tarkoittaa sitä, että kun amis kestää normaalisti 3 vuotta, niin YO-pohjaisilla yksi vuosi hyväksiluetaan lukiosta, ja poistaa meidän opinto-ohjelmasta ne ihan tavalliset aineet. Valmistumme siis 2 vuodessa. Tätä meidän linjaa koulutetaan Suomessa pääosin YO-pohjaisena, koska koetaan, että peruskoulusta päässeillä ei ole tarpeeksi iän tuomaa uskottavuutta ja koska ollaan isojen rahojen kanssa tekemisissä.

Millainen on hyvä matkailuvirkailija?


- Hyvä matkailuvirkailija on asiakaspalveluhenkinen, reipas, ulospäinsuuntautunut, ystävällinen, ammattitaitoinen, hyvä neuvottelija, kielitaitoinen, ulkoiselta olemukseltaan siisti, kykenevä ratkaisemaan ongelmatilanteet asiantuntevasti, yhteistyökykyinen jne jne.

Mitä tämän jälkeen?

- Tällä hetkellä mun unelmatitteli on risteilyemäntä. Risteilyemäntä vastaa kaikesta viihteestä laivalla. Jossain vaiheessa kouluttaudun myöskin restonomiksi, mutta ensin pyrin saamaan jalan ovenväliin ja vakiinnuttamaan paikkani työelämässä.



Olen kaikenkaikkiaan hyvin tyytyväinen uravalintaani ja nautin tästä. =)

Kuvat osoitteista:
http://www.airfinland.fi/mp/db/file_library/x/IMG/11112/file/ohafimini.jpg
http://yle.fi/ecepic/archive/00102/viking_line_amorell_102237b.jpg
http://www.greeklandscapes.com/image-slides/parga/images/parga-13.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti